Χριστιανική Αδελφότητα Αγία Λυδία       Κατασκήνωση "Η χαρά των παιδιών"       Περιοδικό Λυδία       Εκδόσεις Λυδία
 
 

10/21/2018 - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

1825: Στην εφημερίδα "Γενική εφημερίδα της Ελλάδος", που εκδιδόταν στο Ναύπλιο, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το έργο του Διονυσίου Σολωμού "Υμνος εις την Ελευθερίαν". 40 χρονιά αργότερα το έργο θα καθιερωθεί ως ο Εθνικός Υμνος της Πατρίδος μας.
1907: Γεννήθηκε ο ζωγράφος και ποιητής Νίκος Εγγονόπουλος. Είναι ο κυριότερος εκφραστής του σουρεαλισμού.
1912: Ο Ελληνικός Στρατός καταλαμβάνει την Πρέβεζα.
1918: Διεξήχθη το 1ο εργατικό συνέδριο στην Ελλάδα, στο φουαγιέ του "Βασιλικού θεάτρου" στην Αθήνα.
1931: Το 1915 και ενώ ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν σε εξέλιξη η Βρετανία πρόσφερε την Κυπρο στην Ελλάδα, για να την κάνει σύμμαχό της και να πολεμήσει στο πλευρό της. Τα ενωτικά αισθήματα των Κυπρίων αναρριπίστηκαν. Κορύφωση της ενωτικής διεκδίκησης, αλλά και της απογοήτευσης από την πολιτική της Βρετανίας στη μεγαλόνησο υπήρξε η εξέγερση της 21ης Οκτωβρίου 1931 στη Λευκωσία και γενικά σε όλο το νησί.
Οι Αγγλοι αντέδρασαν με βίαια κατασταλτατικά μέτρα: εξόρισαν τους ηγέτες του ενωτικού κινήματος, περιλαμβανομένων των δύο από τους τέσσερις ιεράρχες της Εκκλησίας της Κύπρου: τον Κιτίου Νικόδημο και τον Κυρηνείας Μακάριο, κατάργησαν το Νομοθετικό Σύμβουλιο, έθεσαν σοβαρούς περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης και της παιδείας και κυβέρνησαν τη νήσο δικτατορικά, ουσιαστικά ως το τέλος της Αγγλοκρατίας. Οι εξελίξεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα της εκτράχυνση των σχέσεων και τη σκλήρυνση των θέσεων των δύο πλευρών. Το στοιχείο αυτό έκανε την επικοινωνία δύσκολη και ενθάρρυνε τον ενστερνισμό αμοιβαίας καχυποψίας και μιας τάσης προς ακραίες τοποθετήσεις που γίνονται αναπόφευκτες, όταν εκλείψει η μετριοπάθεια και ο διάλογος, που αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις της δημοκρατίας.
1934: Αρχισε η "Μεγάλη Πορεία" του Μάο στην Κίνα.
1940: Ο Τσώρτσιλ σε ραδιοφωνικό μήνυμά του δηλώνει: "Περιμένουμε την προ πολλού υποσχεθείσα εισβολή. Το ίδιο και τα ψάρια".
1957: Αναγγέλθηκε η παραίτηση του Σερ Τζων Χάρντιγκ. Ήταν ο άγγλος κυβερνήτης στην Κύπρο.
επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα
 
 

ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ

ΤΩΡΑ:
Ακολουθία του Όρθρου
 
25/6/2019
ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ... ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ ή ΑΓΙΑΣΜΟΣ;
spacer
25/6/2019
ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ Η ΕΥΤΥΧΙΑ
 
 
Σταθμός Νέα
To Λυδία FM στο κινητό σας, διαθέσιμο στο και | Βρείτε μας στο
O Λυδία Fm 94.2 έχει την άδεια της ΑΕΠΙ. Τα μουσικά έργα παρέχονται μόνο για ιδιωτική χρήση κάθε επισκέπτη/χρήστη και απαγορεύεται η με οιονδήποτε τρόπο περαιτέρω εκμετάλλευση αυτών χωρίς την προηγούμενη άδεια της ΑΕΠΙ
Αρχείο Εκπομπών Δημοσιεύσεις
Πρόγραμμα Συνδέσεις
Ακούστε ζωντανά Επικοινωνία
Ημερολόγιο Όροι Χρήσης